Växthuseffekten


Är tillsammans med dopplereffekten en av naturens häftigare specialeffekter. På 90-talet var det populärt att klaga på att växthuseffekten blev värre och värre. Man pratade med skräcken i halsgropen om hur det om 50 år skulle kunna vara högsommarvärme i december i vårt kära Scandinavia. När folk självbelåtet kontrade med att det minsan var ganska skönt med högsommarvärme så berättade de om istiderna som skulle inträffa efter 50 år. Men ingen brydde sig egentligen.
Allt som sker mer än 49 år fram i tiden är omöjligt för en mänsklig hjärna att greppa. Det blir mer "Äsch det där kommer sen".

2000-talet inträdde och växthuseffekten slutade vara en hipp och farlig naturkatastrof. Konstigt nog började orkaner uppstå på helt löjliga ställen, Tyskland fick för sig att svämma över varje år och Sverige hade en månad mindre med snö för varje vinter. Dessutom gjorde utomhusfestivalen Tsunami-04 sin entré.
Ja alla dessa symptom som tydde på en på tok för hög växthuseffekt fanns där. Men eftersom att den inte skulle inträda förrän om 50 år så skyllde forskare på slumpen.

Sedan kom 2010-talet. Kina hade blivit rikt och 1 miljard kineser bytte sina cyklar mot bilar. En dag när världen skulle till jobbet så förvånades den över att dess automobiler inte startade. Anledningen var tydligen en 50 år för tidig istid.