90-talet


Dags för oss att skoja fram det allra bästa med 90-talet. Det började en mörker vinterdag 1990. Magnus Ugglas singel "Mitt decennium", en sång om hur rädd en krullig grabb är för att 80-talet tar slut, fanns fortfarande att köpa som vinylsingel. 90-talet drog igång. Det verkade aldrig ta slut. JAS-planet gick sönder och MS Estonia sjönk, ändå hade knappt hälften gått. Och sen fick Bill Clinton tömma sin sjuka köttblåsa över vacker ung praktikant och 90-talet var till slut över.

Och alla myspersoner från 80-talet saknar 90-talet. Skinka, Turtles och Roxette är några av alla typiska saker som "bara kunde funka då, på nittiotalet, när allting nästan stod still".

Översikt på viktig nostalgi

Perrra
Vilken grabb. Rappade avslappnat om mIRC, Warez och MMX. Piratkopiera låtarna Pentiumen, Baby och Sams genast.

EU
Få kommer fortfarande ihåg den här galna idén. En union mellan vissa länder i Europa. Jag vet inte vad ni tycker, men det här är verkligen 90-tal. Vissa tycker att vi borde införa EU idag!

90-talets partymusik

Piratbyxorna
Varje dekad har sina egna pirater. Jämfört med 70-talets skäggmongopirater, 80-talets Börshajar och 2000-talets piratkopierare så är piratbyxor den absolut sämsta pirattrenden. Men jävligt bekväma!

Soffipropp
Vi mailade Soffipropp i veckan och hävdade bestämt att ALLA har en varm relation till den här cyberhjältinnan. Nu på 2000-talet kanske ingen längre skulle röra en två meter lång slabbig geléråtta som man vinner av henne. Fan vad man glömmer lätt.

Hotmail
Internet i all ära, men det största inom IT på nittiotalet var Microsoft Hotmail. Så jävla snabbt gick det. Man kunde skicka hundra mail på en minut om man hade MMX. Och det bästa av allt, man skaffade en Hotmail till sin personliga hund.

Altavista
Internet i all ära, men det största inom IT på nittiotalet var sökmotorn Altavista. Kommer ni ens ihåg att Altavista från början inte alls hade www.altavista.com? De hade någon krånglig subdomän eftersom altavista.com var registrerat till några andra busar.

Inbördeskrig
Det krigades för fullt i Europa och Afrika och Asien och Sydamerika på 90-talet. Vad hände? Varför är inte inbördeskrig hippt längre? Kungen (härskare över Sverige) borde hetsa det syltformade landet Norge så att vi får några veckors nostalgikrig. Skandinaviska krig är hyfsat inbördes. Förresten, säg inbördes flera gånger efter varandra för dig själv. Men seriöst, vad är det som är så inbördes med krig egentligen?

Ishockeykort
Ett jättesmart sätt att samla på. Vi samlade våra fickor fulla med ishockeyhjältar från elitserien, NHL, farmarligan, tyska jävla ligor och landslag. Upper deck äger Score tusen gånger på fräcka kort. Och Flour Ultra var ju bara skit.

Ny Demokrati/Nynazism
Visst har vi alla våran relation till nazikids. Alla ville vara, men endast några få prövade på medan det fortfarande var hippt. Grungen har sitt självmord. Nynazismen är grymmare. Den hade några riktiga mord.

Offspring
Det finns två generationer 90-talister. De som fastnade för Offspring när Smash kom. La la la la la la la la la la. Oh wej, wejejej. Self esteem man. I want something of WHATEVER DEXTER IS SMOKING. Den andra är de som fastnade för "Give it to me baby - AHA AHA UNO DOS DRES QUATRO SINCO SINCO SEZ". Skit i Green day och skatepunk och trallpunk och Grunge, det är Offspring vi vågar minnas.

Skate
Alla ungdomsgårdar och skolor byggde pronto en sån där grej som skateboards far upp och ner på. Vi kids fick bära jättestora brallor och mössa. Vi var nöjda. Men det gick över.

Luktsuddisar
Jag vet inte om det här är en nittitalspryl. Men onödigt var det. Och snyggt.

Dr Pepper

Mellanstadiet
För oss som gick det under 90-talet så är det jävligt 90-tal.

Otecknat
Det är bara kids uppväxta på 90-tal som säger att de har sett otecknad film eller TV-serie. Normen var tecknat.

Lois & Clark
Många spännande TV-serier har präglat 90-talet. Rederiet, Mäckgajver, Baywatch, Skrotnisse och filmatiseringen av Pestens tid. Det enda någon kommer att se om från 90-talet är Lois and Clark, eller "Stålmannen med brud och crazy elvis-älskare-chef".

Voxpop
Josefin. Vilken kvinna. Många pojkars första våta dröm. Och Henrik, den yviga grabben som försvann. Alla minns vi hur Metallica dansade till Memories remain första gången på Voxpop. Blümchen slog igenom i Sverige genom att Josefins far Henrik presenterade toktyskan som stod på en båt och skrålade "Ich bin wieder hier". Och (the) Moffats. Voxpops utan tvekan bästa band.

Bullen och "Anders och Sören"
Vi påstår kallt och moget att vi alla har lärt oss att osäkerhet är normalt och att snoppen inte är så läskig genom en mix av Bullen och berättelserna om Sune och Bert.

Multimedia
Det viktigaste i en dator


Och i Amerika har ingen förstått att 90-talet är över. Skateboards, inlines och hoppstyltor är fortfarande ett hippt sätt att ta sig fram. Stor T-shirt och säckiga brallor är fränt. Offspring är fortfarande bra. Det är väldigt synd om oss skandinavier som sprang vidare in i den nya tiden.90-talet var också den sista tiden då vi blev underhållna bara för att det fanns underhållning. Vi kollade på Söndagsöppet bara för att det fanns där. Lyssnade på samma skiva om och om igen. Kollade på samma jävla inspelning av någon film på en gnällande VHS.
Sen blev internet så pass stort och tekniken gick framåt att alla tvingades bli skitbortskämda.
Och ja.. Blossom, Parker Louis och Femton Spadring från Duck Tales.


Fansens 90-tal
Här får ni bidra med era egna minnen. LG2S redaktion lovar och bedyrar att vi inte minns något av det som presenteras här.

Anonym:

Först å främst; så jävla nittiotal allting! jag e stolt över er=). Mina tankar har på senaste tiden kretsat hejdlöst runt 90-talet och vad som präglade detta decennium. Mest av allt kommer jag nog ihåg mellanstadiet med filofaxen som tog upp hela väskan, jazzbyxorna, filaskorna med benvärmare över, hur alla tokhandlade på JC boys & girls och dessa Crockerjackor i dykarmaterial och för att inte glömma ICQ som dessutom va på engelska - tvärball ;p

CPovitch

PÅ RYMMEN:
Om det nått vi barn som ploppa fram på året 88 kommer ihåg från 90-talet med kärlek så var det "Pårymmen". Programmet där M.Timell fick paus från sin plankhimmel, programmet där alla B-kändisar fick skynda runt land och rike efter 20åringar,. Ett programm som defenetivt främjade luffskillzen på tävlarna. Programmet som skapade två 90-tals-hjältar.. [Se punkt nedan)

HJALLE & HEAVY:
Två glada dalmasar som sökte publicering på tv för att göra sitt band känt, Efter att blivit nekade att spela på Par-Jeapordy så sökte dessa killar en plats i det nya hypade programmet "På rymmen". Dom fick plats, dom trimmade sina luff-stealhtSkillz och blev mustigt mer folkkära än Magdalena Forsberg!! HJALLE & HEAVY sålde skivor som Alhgrens bilar, knarkade upp pengarna, blev bortglömda, lever fortfarande lite på glansen från 90-talet och spelar som bandet "Mimikry".

ryan

Arkiv X, Tre Kronor, Det kommer mera, TV/Telefonspelet Hugo, Cluedo, Skärgårdsdoktorn, Sikta mot stjärnorna, Mosquito, Tamagotchi, Tidningen Pyton, Fleece, 50 cl Cola-burkar, Pet-flaskor med svart plastbotten, Sunt förnuft (INTE), Mobiltelefonskal, Telefonkort, T-shirt över långärmat, Sick-sackbena

samuel

Det jag tycker präglar 90-talet bäst är det brilljanta skivbolag, jag vet inte vilket, som kom med den mest träffsäkra idén sedan hockeyfrillan. De gav stjärnskottet Dr Alban i uppgift att välja en utav Kicki Danielssons låtar och göra en nyare och mer hip version utav den. Alban hade svårt att välja, och ville helst köra på med flera låtar, men skivbolaget tyckte att det blev bäst med bara en. En smått besviken Dr Alban valde därför bara endast en låt, Papaya Coconut. Resultatet blev svergies mest framgångsrika låt genom tiderna. Den lät precis såhär
"En Papaya Coconut.
Commin' up, Commin' up, Commin' up!
Under the sun."
Till en början var den cool, men kukade snabbt ur då den blev känd och mainstream-crap :(

rotfrukt

90-talet är den enda tiden någonsin då det var socialt accepterat att ha stickad tröja, tights med blommor på och platåskor. Samtidigt!
Det fanns även en skum underart som drog över sina jazzbyxor hela vägen över platåskorna så att man gick på byxorna. korkat, ack så korkat...
En sak till: Sockiplast. I rest my case.
Det var fult, man hade det på gympan och det gav en lätt känsla av balettskor, men det var coolt.

lolloi

Skurt är 90 :(

Yossi på bdb

När jag för första gången såg South Park på mtv såg jag folk dränkas i lava och bli skellett. Jag fick mardrömmar. Sedan blev skiten så otroligt känd eftersom den provocerade allt och alla. Sen kom filmen, men det var ju år 2000 så det funkar ju inte. Början av south park har nog påverkat oss alla väldigt mycket, tror jag.

också freakazoid förstås.-

LG2S
Yossi på BDB: Southparkfilmen kom 1999.!

Johanna ( Frasse )

Alla dessa Spice Girls kort man bytte hit och dit :)

Linda Lovelace
Jag förstår inte riktigt hur all såpor som slaviskt följdes kan förbises. Melrose Place, Skilda världar, Tre kronor (är inte Sten frisk något av en symbol för 90-tals tv?). Absolute music skivor. Skolfoton där samtliga killar har gelékammad mittbena. Kickersgängen som skulle erövra världen men istället mest bara skrek och köpte dyra skor. Hårmascara, flanellskjortor, skolgårdar fulla av ungar som spelade King (eller det inte fullt så pk "Nigger") eller stavboll. Åh, det var vackert. Oh så vackert.
Och! Inte att förglömma; Jumper.

Nicki Lilltroll
Turtles, vita tröjor med nintendo-motiv, banana skids, bugg för 50 öres, Popsicle, i början klädde sig alla som om det vore nästan-åttiotal-fortfarande och sen ville alla kids med känsla för tuffhet ha blå FUBU- eller glittriga Wu-Tang Clan-byxor.