Semlor


Ja, Nayya har vart och naffsat skitmycket för att vi ska publicera det här om semlor. Så det är klart. Men vi kommer inte själva att läsa det.

Vad är en semla?

En semla har fem beståndsdelar. Först och främst själva bullen, utan den skulle allt annat bli rätt grötigt. Sedan har vi min personliga favorit, mandelmassan. Den ligger i en urgröpning i bullen. Ovanpå den befinner sig grädden, sedan har vi locket samt florsockret. Väldigt vackert att titta på och ännu underbarare att äta.
Semlorna har funnits i Sverige mycket länge, och för ca 100 år sedan hade man en asbra tradition. Den gick ut på att man på fettisdagens morgon (det uttalas fet-tisdagen!) gick upp tidigt, drog åt sig ett påskris och spankade folk. De man lyckades klatscha till innan de klatschade en själv var tvungna att bjuda en på en semla. Jag yrkar att man återinför den traditionen.
Det sägs att en av Sveriges kungar, Adolf Fredrik, åt ihjäl sig på semlor. Även om det nu inte skulle vara hela sanningen så bör det vara en död att rekommendera.
Det finns en bok som heter "Semlor"av Mia Öhrn. Den är bra.

Hur äter man en semla?

1. Börja med locket. Gör du inte det kommer det att tippa över när du biter i semlan, och då får du florsocker överallt.
2. Börja nu utifrån, med bullen och lite grädde till. Vissa gör JÄTTEFEL på den här punkten och äter inifrån med sked. Då får man bara de torra kanterna kvar till sist, och det är inte vad man vill uppnå.
3. Ät runt semlan till dess bullväggarna är borta och du har kvar en klump av mandelmassa och grädde vilande på den del av botten som ännu inte är uppäten.
4. Sluka.
5. Klart!

Alternativt kan man äta semlan med varm mjölk, men då blir det lite blaskigt.

Hur bakar man 16-20 semlor?

Till själva bullarna:
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
0,75 l vetemjöl
1 tsk kardemumma, malen
1 dl ägg till pensling

Till fyllningen:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Se till att inte grädda bullarna för länge, de ska ha en ganska ljus färg. Låt dem svalna på galler under duk.
7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.