Sås


Ingedienser:

Smör
Mjöl
Mjölk
Smak

Ta smör. Ungefär två till tre matskedar. Känn på det så att du vet att det verkligen finns där. Smält det i en kastrull.

Ta mjöl. Ungefär en matsked. Häll ner det och vispa.

Låt det smeta runt en stund och "reda". Småkoka. Kanske en minut eller så. Häll i så mycket mjölk så att det blir en lagom såsvolym, tre till fem deciliter för två personer brukar vara fetbra. Vispa runt lite omotiverat.
När det har blandat ihop sig bra så kan du hälla i smak. Till exemel en buljongtärning och lite soya (då blir det sås ála Emilia) eller lite riven ost (den ska smälta) och lite lite nejlika, eller en massa curry och en liten klick tomatpuré eller vitlök och örter, eller vad fan du vill.

Det här är en lika lätt och mycket godare sås är sån där snabbpulversås. Kanske även billigare.
Tänk bara på att låta smöret och mjölet puttra ihop sig ordentligt innan du häller i mjölken.

Obs! Du kan använda vatten istället för mjölk! Om du vill! Eller kanske rödvin! Eller vätska över huvud taget (eller ur paket/ flarra/ kran taget). Igår använde jag turkisk yogurt och vatten, det blev bra.