Korkade ord och uttryck


Korkade ord och uttryck har det myntats flertalet de senaste tusentals åren. Korkade ord är inte bara korkade för att de saknar belägg utan också för att de lätt skapar förvirring för oss människor. Här följer några exempel på korkade ord och fraser;

• Sesquipedalofobi [rädsla för långa ord]
Människan som uppfann det här ordet hade tydligen ingen som helst respekt för de människor som faktiskt lider av detta besvär.

• Dyslexi
Jag skulle vilja se den dyslektiker som faktiskt kan stava det där ordet. Nej, byt ut det här ordet mot något lättstavat som t.ex. "smör".

• Veckans öl
Min personliga favorit bland alla världens korkade ord och uttryck. Många krogar envisas fortfarande att sälja "veckans öl" trots att det är precis samma öl som såldes veckan innan och som kommer säljas veckan därpå. Bort med uttrycket "veckans öl" och ersätt det med något i stil med "rätt billig öl för alkoholiserade fattiglappar".

• "Möbök"
Inte ett ord egentligen men i den gamla sagan om trollet med den gula kepsen så kan älgen inte säga "smörgås" utan säger istället "möbök". Jag skulle vilja påstå att det för det första är korkat nog att förvänta sig att en älg skall kunna säga "smörgås" men ännu dummare att påstå att de däremot KAN säga "möbök". Inte konstigt att vi människor utvecklar skev världsbild när vi matas med sådana här felaktiga signaler redan som små grabbar och töser. (Tack Abbe, för att du upplyste mig om detta fantastiskt korkade ord.)

• Läspa (Tack till Annie för detta ord)
Att läspa är nog jobbigt. Att folk som läspar inte kan tala om det för folk utan att bli utskrattade är ännu jobbigare. Då kanske du undrar; "Hur ofta behöver någon som läspar berätta att han gör det?" och då kan du kanske tänka dig följande samtal;
-"HAHA! Du pratar så fult!"
-"Ja, jag lässsssspar! Har du nåt problem med det?"

Fler korkade ord och uttryck kommer med tiden. Tills dess; se upp för lingvistiska fallgropar och ta hand om er!