Lonely Planet


En serie guideböcker till diverse färdmål som växt till en gigantisk industri. Det hela började med att en snubbe luffade i sydostasien och skrev en guidebok om det, South East Asia on a shoe-string. Sen svällde imperiet och nu är den fina serien böcker inte alls särskilt fina.

Lonely Planet-böckerna suger faktiskt. De är korrupta, lever på mutor och innehåller en hel del faktafel. Läs förslagsvis Lonely Planets guide to Sweden och jämför med verkligheten. Lonely Planet är faktiskt ändå bra guideböcker att läsa för att få lite bakgrund och några praktiska fakta om resmålet. Men lev inte efter Lonely Planet.

Regler: - Upptäck landet själv. - Ät aldrig på restauranger som de tipsar om - Åk aldrig till byar som fått en egen avdelning i Lonely Planet - Det går att leva på hälften av de pengar som Lonely Planet påstår vara absolut minimum.

Lonely Planet-industrin har förstört luffupplevelsen där de farit fram. Genom att tipsa om särskilt fina stränder och mysiga byar så har dessa förvandlats hyperturism.

Lonely Planet-böcker köper man inte i Sverige, de kostar en förmögenhet. Man kan låna de på biblioteket och läsa innan man reser. Om du åker till "u-länder" kan du köpa en piratkopierad bok för en sjättedel av priset.