Munkar
Munkar är en sorts rumsren religiös extremism.
Dom säljs på bagerier och numera även på GDG.
Dom man ser här i sverige är oftast kristna, men det finns tuffa asiatiska munkar också.
Dom har ett hål i mitten och socker på sig, går oftast klädda i bruna kåpor och är flintskalliga.
Vill du ha en egen munk är det lätt.
Munkar
ca 20 st
Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
1/4 paket (ca 12 g) jäst
1 msk socker
1 kryddmått salt
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
olja till fritering
strösocker
Gör så här
1. Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
2. Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 min.
3. Värm fettet till 180°. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna, ca 1 min på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker. Servera varma eller kalla.
Så här gör man syltmunkar:
Kavla ut degen. För att få lagom utrymme för varje syltmunk: Markera lätt 10 rundlar på halva degen. Lägg en klick fast sylt, t ex av aprikos, mitt på ringarna. Vik över den andra deghalvan. Ta ut rundlar där upphöjningarna med sylt syns. Tryck till kanterna och fritera.