Luffarprickarna


Luffarprickarna är tre prickar i näven på vissa äldre luffare. De ska sitta i fläsket mellan tummen och pekfingret på ett sätt så att de ej syns ifall ifall man trycker tummen mot pekfingret - ungefär.

Luffarprickarna innebar att man levde det flyktiga livet; till havs eller till landsvägs. Dessa luffare tyckte ungefär som att:

"Det växer ingen mossa på en rullande sten"

och det stämmer ju!? Personerna kom överens om att tre prickar var ett utmärkt sätt att symbolisera detta. Enligt vissa står prickarna för "Tro, hopp och kärlek".

Är din mormor också från 1800-talet?, då kan du säga "Hit med cardan" och kolla om hon har några luffarprickar. Det vore konstigt, luffarprickarna är ett modernare påfund. Räven är ett rovdjur.

Checka med din pappa eller farfar från 1900-talet. Det är störst risk att 40-talistiska kåkfarare och sjömän har luffarprickar, men de finns på några rockare från den tiden också.

Att idag, några generationer för sent, skaffa sig luffarprickar vore som ett hån mot allt och alla. Som att säga att Turtles var 90-talets internetporrsurfande rosa yoga-kaniner.

Ett alternativ för neoluffare kanske blir luffarpixlar och kanske kommer att betyda
"Det växer ingen mossa på en rullande sten 2000"
eller
"Ta det kallt, det är allt"

Se även tatuering.