Absinth


Grön alkoholhaltig dryck. Är i sin rätta form förbjuden i Sverige och det mesta av Europa, så ni som hittar varianter på Systembolaget får hålla till godo med stark, karamellfärgad, oknarkad sprit.


Brygg:
Den är brygd på mäsk och framställd av malört. Örten placeras i ett kärl med vatten i. Låt jäsa i solljus några veckor innan läsken tappas upp. Filtrera och destillera. Så har du din egna giftiga sprit.

Krydda med:
Stjärnanis, anis, malört, isop och fänkål.

Servera:
Med socker och absinthsked (vad man nu ska med en särskilt sked till, använd nåt annat med hål i istället). Placera skeden över ett glas med absinth i och lägg sockerbiten på skeden. Häll en skvätt färskt vatten över skeden så att sockret löser upp sig och blandas med spriten.

Det fina med absinth är att det innehåller hallucigena ämnet tujon som ger nervskador och blindhet/dövhet. Strindberg och gänget drack en massa absinth och dom är döda nu.

Uppdrag:
Åk till Tjeckien och drick äkta skitgiftig Absinth innan du börjar brygga hemma, lär ju smaka mumma.

Frågetecken frågetecken

eurodusch@hotmail.com:
"obs!! äkta absinth finns också att köpa (för en inte alltför dyr penning) i välsorterade spritbutiker i centrala köpenhamn. fråga snällt de jourhavande butiksbiträdena, som inte är sena att stå till tjänst."

LG2S har hört:
Vad tusan, visst är tujon-halter förbjudna där också.


Det blev såklart läsarstorm av det här slaget:


The green fairy:
Hej det finns att köpa tjeckisk absinth på nätet med tujhon-halter på upptill 100 mg, sök absinth eller absinthe på google, den första är tjeckisk stavesätt det andra franskt. Om man åker till tjeckien o vill prova riktig absinth så se till att precisera det för bartendaren, annars är det lätt att bli lurad, med vanlig anisset. O ta med er nån kompis som är nykterist alternativt inte full det behövs för att ta sig hem sen;-)

Absinthe queen:
hallå absinthen i danmark innehåller ingen Thujon - som är nervgiftet i spriten som ger den sk hallucinogena effekten....and I know that.

pyro:
tyvärr finns bara såndär mild 85% absinth uta halocunernde där

Götepöte:
hehehe... har fin grön flaska fr. Spanien.... har sett både ökensälar och nazigardiner efter en helkväll från flaskan.... =D

info@godass.se:
Sanningen är den att det inte idag i europa finns något företag som tillverkar absinth så som det var för över hundra år sedan när det förbjöds. Men det har kommigt tillbaka en liten kultur för absinth men stryrkan av thujonet ligger nu på den mycket låga mängden av 35mg/liter.

en tafatt lg2s-fan
Då får man väl lägga till nått då..
http://www.billig-sprit.se så kan man köpa en deciliter absinht med 25mg för dryga hundringen

okänd man eller kvinna
Var precis i tjeckien, den starkaste halten jag hittade var 100mg. sen fanns det flaskor med innehåll ända ner till 6mg, det ger knappast någon effekt.

Hur som helst, se till att åka på kör/orkesterresa med random gymnasial skolklass som jag, så lär inte tullen stoppa er när ni smugglar hem skiten.

pr0na
Absinth behöver på intet sätt vara grön. De växter som gjorde den grön förr används inte längre, och varken malört eller nån av de andra byggstenarna ger grön ton. Det är det nästan bara grabbarna nere i Tjeckien som håller på färgen nu, och de använder karamellfärg för det. Schweizisk absinth t ex är lika klar och färglös som vodka. I Grekland är röd absinth poppis.

blahblah
Tujon är inte hallucinogent, och mängden av det som finns i absinth, vare sig från Sverige eller Tjeckien är alldeles för låg för att kunna orsaka några skador. Läs på lite vafan :P <-- (Det där är antagligen sant /LG2S)

MilesPrower
Det som gjorde att alla poeter och filosofer såg syner av absinthen var snarare mer att de drack den konstant, och inte det faktum att de drack den. Alltså är det mer alkoholismen än nåt annat som orsakade deras syner. Man måste dricka riktigt mycket absinth (osäker exakt hur mycket) för att man ska bli så koko som folk tror att man blir efter ett glas.

Vi vill ha fler rykten, sanningar och erfarenheter, tryck på bidra. Lol förresten fan vad folk skriver och upprepar samma tre olika statements om Absinth. The show must go on:

sockerbiten
håller med miles prower.druckit många liter genom åren,men inga större men av det. tror jag.

beatnik
Det vackra med det hela är väl ändå MYTEN.
Ifall man vill ha hallisar finns det hasch...

Men det är trevlig med absinth. Speciellt på vintern. Man bjuder över några kompisar, lyssnar på skön musik, röker vattenpipa, dricker absinth o samtalar. Har t.o.m. beställt äkta absinthskedar.
Annars föredrar jag whiskey.

Anonym
va nyss i bratisslava och där fanns det fina absinther

preben
var på absinthbar i bryssel förra veckan som hade över hundra sorter att erbjuda. vet dock inte hur det förehåller sig med tujonhalten där eftersom allt stod på franska, men det kan ju vara värt att kolla in ändå. gott var det iallfall.

tepanna
Kan bara instämma i ovanstående - kolla Wikipedia! :-) Det verkar som om det är troligare att man dör av alkoholförgiftning långt innan man fått i sig tillräckligt med Tujon för att bli påverkad.
Men Absinth har utan tvekan en mycket intressant och färgrik historia (van Gogh's öra, familjemord etc). :-) Men det är nog mest 1900-talets nykterhetsrörelses förtjänst. ;-)

Anna.
Staden Leipzig i Tyskland har absintherier med över 100 olika sorters absinth. Ifall ni tittar förbi på wave gotik treffen-festivalen där är absinthfrukost ett vanligt inslag.

Kow
Jag har läst i en fin tidining (populär historia) att absinth myten bara är just en falsk myt. Att man fick hallucinationer var bara ett rykte som de fina spritbolagen spred ut, eftersom absinth var bra mycket billigare att göra än vanlig sprit.

Eller nåt annat. Kan kolla upp det hela om nån vettig svara på detta meddelande med god ton :D

En erfaren luffare
Det bästa med Absinth (importerad från något exotiskt land, typ 85% eller så) är tidpunkten man bestämmer sig för att dricka den. Det kommer ofta fram på efterfesten när man redan är riktigt aspackad och egentligen inte borde dricka annat än vatten. En trevlig sak med den Absinthen är dock att man kan dricka den - spy upp den - och ändå ha den kvar i strupen. Prova själv!

milq
Stön! Jag läser inte längre igenom era kommentarer innan jag publirerar dem. Men jag kan tipsa lite: en kompis botade halsont med absinth. Hon hade testat mycket annat innan men det gröna guldet var det enda som var effektivt nog. Puss.

mållgan
drycken har inga hallucigena effekter, utan det omtalade ämnet i absinth påminner bara om ett annat välkänt ämne som klassas som knark + att det är bevisat att man INTE blir knäpp av absinth utan testa vilken annan spritsort som helst & drick den på samma sätt (lika hög % + "shootas ren" + snabbverkande socker) och du får samma effekt = dyngrak & äcklig

Exakta Anna
Jag fick höra att det här med speciella skedar, bara var en nymodighet. Ett reklamtrick.
Någon sprittillverkare som behövde skjuts på vägen spädde på rykten om hur drog-artad drycken var för att folk skulle komma ihåg den bättre. Sen visste man att allt som hade en procedur för drickandet blev roligare och även där, lättare att sälja.
Tequilan hade sin citron och sitt salt.
Samboccan skulle sättas eld på..
Så absinthen fick en speciel sked och en sockerbit som skulle smältas ner i drycken.
Så även om många av våra galna konstnärer kanske har druckit drycken, så var de faktiskt mest störde redan från sin uppväxt.
Och någon speciell absinth-sked sprang de inte omkring med i fickan.
Men visst är det bra historier!

Jesus älskar Johnny
beatnik skrev:
"...Ifall man vill ha hallisar finns det hasch..."

Min respons:
Nja, det där var väl inte riktigt hela sanningen. En smart grej är att testa drogen innan man uttalar sig om den.

Oliver
Palla absinth och alkohol överhuvudtaget :P
Det är totalt meningslöst...

milq på LG2S
Och med den kommentaren avslutar vi hela diskussionen. Alla argument ligger på bordet. Alla är vänner. Alla vill ta sig ett glas då och då och det är mer sofistikerat att säga "Absint" än "Brännevina från bo'n".