Kostlära


För att överleva ALLT måste magen vara i trim!
Det är jävligt roligt att bara äta kakor och läsk, men i längden tar kroppen otroligt mycket stryk av det.
För att hålla kroppen i trim krävs det inte att man äter bra jämt, utan majoriteten av tiden, det vill säga, om du följer råden här nedanför, klarar du lättare av en helg på popcorn, öl och choklad.

Först och främst, vilka är de olika sakerna i mat som gör att man mår bra? Vad heter dom, vad gör dom och var finns dom?

1. Kolhydrater, kroppens viktigaste energikälla, lagras i musklerna som "glykogen" Finns i alla billiga saker, t ex potatis, ris och pasta. Socker är en sorts kolhydrat, återkommer nedan.

2. Protein, byggarna, bokstavligt talat, kroppens byggstenar, finns i Kött, Köttbullar, bönor, nötter och sånt.

3. Mineraler och Vitaminer, Fungerar som små rader kod i kroppen som ger kroppen kommandon för att sköta alla funktioner. Finns i det mesta, vissa Mineraler och vitaminer är svåra att komma åt om man är vegetarian, t ex järn, som lagras i blodet på djur och därför förekommer rikligt i kött och blodpudding. Men det finns även järn i spenat och persilja.

4. Fett, finns överallt, men tro inte på medias hype om att fett är din fiende, fettet är din vän, det lyfter smaken på maten och innehåller fettlösliga vitaminer. Kommer fettet från växter så är det nyttigt, kommer det från fiskar är det jättenyttigt.
Kallar du fiskfettet för Omega3 mångdubblas det i värde.

Myter:
- Man behöver inte Kolhydrater!
Svar:
Man behöver alla ovanstående näringsämnen för att kroppen skall fungera bra, tro inte på atkinsdieten, man klarar sig inte utan kolhydrater, kroppen kan omvandla protein till kolhydrater, men levern tar stryk av det, du vill väl ha din lever till annat?

- Är inte det viktigaste att få i sig alla vitaminer och mineraler?
Svar: Nej, helvete heller, vitaminerna och mineralerna är bara hjälp till kroppen, man lever lätt bättre på bara pulvermos än multivitaminjos.

- Jag åt 900g kolhydrater igår!
Svar: Jasså? I sådana fall är du Gunde Svan eller Bruce Willis, eller så har du ätit massor av raffinerat socker (vitt socker) det är inte kolhydrater som fyller någon funktion, dom höjer bara din mättnadskänsla och drar en massa andra kolhydrater för att förbränna dem. Men om du är i akut behov av att bli mätt så är ju alltid choklad gott!

Så vad ska man äta?
Ät mycket när du har chansen att få i dig bra saker, baka om du har chansen.

Se dessutom till att du får i dig mycket vätska, helst 2,5 dl i timmen, men till dem får du räkna vatten från frukt, men inte från läsk eller alkoholhaltiga drycker.