Ätstörning


Menar du egentligen Tjocka tjejer? <-- Klicka där!

Till att börja med måste vi reda ut begreppen, ätstörningar har ingenting att göra med att telefonen ringer mitt i maten eller något sådant. Det handlar istället om att man helt enkelt inte kan sköta sina matvanor på ett sunt och hälsosamt sätt. Kortfattat kan man säga att om man är ätstörd äter man antingen alldeles för mycket eller alldeles för lite, eller för mycket men sen kräks. Eller för lite och sen tränar. Och dör.

Om just du är ätstörd bör du vara medveten om att det allt som oftast slutar med döden, så prata med någon som vill lyssna. De kan säga dig vad du gjort för fel.

Här kommer ett enkelt självtest:

1. Ställ dig själv frågan "Hur många kalorier har jag ätit idag?"

2. Jämför sedan svaret med denna tabell så får du veta om du är ätstörd. (Om ditt svar är: "Fan vet jag" är du inte ätstörd. I övriga fall gäller nedanstående riktlinjer.)

0-120 kalorier: Du är väldigt ätstörd. Och död.

120-400 kalorier: Du är antingen väldigt ätstörd eller en bebis.

400-800 kalorier: Du är väldigt ätstörd men överlever minst 3 månader till.

800-1200 kalorier: Du är ätstörd, men är ganska ny på sånt här. Det finns nu två vägar att gå, minska intaget ytterligare eller lägg ner helt. Jag bryr mig inte.

1200-2000 kalorier: Du är på gränsen till att bli ätstörd. Fråga dig själv varför du vet hur många kalorier du har ätit, och prata sedan med någon som bryr sig.

2000-3000 kalorier: Du är förmodligen inte ätstörd, men varför i helvete räknar du då kalorier?! Lägg av med det, det är bara siffor på ett papper!

3000-5000 kalorier: Du har ett problem; du äter FÖR mycket!

5000 eller fler kalorier: Du är en amerikan.

Avslutningsvis; feber räknas INTE som en ätstörning, och är alltså INTE en giltig anledning till att vara hemma från jobbet!