Dikt och förbannad lögn


Ok, såhär ligger det till. Jag har gjort några mer omfattande undersökningar på området, tillsammans med klass 7A vid Gottsundaskolan i Uppsala, då forskarna vid Uppsala universitet var sjuka, och Lg2s forskarlag inte "sysslar med bögerier som poesi".

Undersökningen gick till såhär:
Vi bad en större mängd personer (i första hand föredetta flickvänner) genomföra ett test inför lögndetektor (Niklas Sandelin i klass 7A, som har dokumenterade kunskaper i att avgöra om människor ljuger) för att på så sätt avgöra hur frekvent de använde sig av lögner i vardagen.

Vad blev resultatet?
Efter att ha tvingats senarelägga testtillfälle 1 på grund av att Eva-Marie Ulrikssons kanin hade dött kvällen innan ursprungligt datum, vilket lämnade oss utan sekreterare, lyckades vi två dagar senare genomföra det första testet. Svaret blev då överraskande entydigt och pekade tydligt mot att människor använder sig av lögner regelbundet. Vid vilka tillfällen de gjorde detta förblev dock en gåta tills efter sammanställningen av testtillfälle 2, vilket gav en tydlig lista över de 7 vanligaste tillfällena människor ljuger:

1. På bröllop
2. När de dumpar sin partner
3. När de vill slippa jympan
4. Vid underkända tyskaglosförhör
5. När de inte orkar gå till skolan
6. Om sina sexuella erfarenheter
7. När de berättar vad deras föräldrar jobbar med.

Bubblare: Om sin BH-storlek, på Internet.

På samma sätt gav undersökningen en lista som tydligt visar vilka människor oftast ljuger för:

1. För sina föredetta pojkvänner.
2. För alla på Internet.

Vad blir slutsatsen?
Med facit i hand kan vi dra slutsatsen att det framför allt är tjejer i 14-16årsåldern som ljuger, men att alla människor ljuger för att inte såra andra människor, för att slippa vara med på idrotten och för att framstå som bättre människor själva.

Vad man bör fråga sig själv innan man ljuger är dock varför man gör det. Är det för att man vill skydda någon annan människa? Kommer denna att skyddas av detta, eller gör det bara allting ännu värre? Eller är det så att du ljuger för att skydda dig själv, för att framstå som en bättre människa, eller för att tjäna sköna pengar på en stulen jacka? Att ljuga kan nog vara ok vid vissa tillfällen, men om man gör det av fel anledning är det något av det värsta man kan göra. Så tänk dig för innan du ljuger i fortsättningen.

Stort tack till klass 7A för all hjälp. Jag hoppas på fler samarbeten i framtiden!

På återseende.