Dvorak


När man byggde den första skrivmaskinen så var den rätt så skruttigt skapad. Tangent-typerna fastnade hela tiden i varandra hela tiden och kungen blev rasande.

Därför uppfann man QWERTY - kolla på ditt tangentbord så förstår du - tangenterna är huller ombuller - eller hur.

Forskarna hade tyvärr lite bråttom när de uppfann QWERTY så det ligger inte någon direkt ergonomisk tanke bakom det. Man delade helt enkelt upp de vanligaste tangenterna i två block och slumpade placeringen. Ett 18-timmarsjobb ungefär. Som ett spexigt påskägg placerade de alla bokstäver till ordet "typewriter" på översta raden.

En kille som hette Dvorak i efternamn kom på att det är fett viktigt med komfort och han tyckte om att skriva snabbt. Alla gulliga barn nöjde sig med QWERTY, men Dvorak la ner flera år på research för att hitta den perfekta tangentbordslayouten. Tyvärr var det ingen som orkade konvertera.

Dvorak blev givetvis rasande och började hata mänskligheten som inte ville ha det bekvämt. Dvorak dog till slut och några år senare blev Dvorak-layouten ett officiellt tangentbordsalternativ.

Dvorak bygger, enkelt förklarat, på att de vanligaste tangenterna ligger på mittenraden. Dessutom sitter vokalerna till vänster och många vanliga bokstavskombinationer ligger nära varandra. Såhär ser Svorak ut (den svenska Dvorak):


Om du gillar att ha det bekvämt så borde du tänka igenom vad Dvorak kom fram till. Milq har redan konverterat - vågar du? Det är busenkelt.

Kolla in:
http://www.aoeu.info
Snabb guide för att ställa in dina settings till en svensk Dvorak-layout - såväl för linux som mac & windows.
http://dvzine.org/
En serietidning online som förklarar Dvorak och QWERTY.

Denna artikel är skriven med Dvorak

Bengtsson
Problemet är ju att det inte finns en enda i hela jävla Sverige som säljer tangentbord med Svorak-layout :(

milq
Det går att montera om bokstäverna på ~80% av alla tangentbord. Jag har satt små lappar på min "lapp"-top (ehehhe) för att den är tjurigare med tangentbordet.