Matte med djur


Har du svårt att lära dig matematiken? Blir du ofta nervös i närheten av för många siffror? Vill du undvika bråk? Då är matematik med djur något för dig!

Vi börjar med de fyra räknesätten. Se på dessa enkla exempel;

1 - addition: Om vi tar ett så klent djur som zebran, som man inte kan rida på och adderar den starka oxen, så får vi oss just exakt EN häst. Dvs ett zebraformat djur med styrka nog att bära en grabb.

2 - subtraktion: Ta det farliga djuret krokodilen och subtrahera det arga lejonet. Låt stå! Kolla nu i din binge och se nu hur du skapat en snäll krokodil! Japp, matte kan vara kul!

Nu blir det lite svårare! Dags att gångra och dela.

3 - multiplikation: Vi börjar med broar, djurens svar på liggande stolen. Vi minns sagorna från vår barndom. I sagan om bockarna Bruse så var det 3 bockar. Alltså blir en bock multiplicerat med 3 det samma som ett (1) läskigt troll! Under en bro. Så se upp med bockarna när du räknar matte.

4 - division: Om man tar en flodhäst och delar på två så kan man se vad som finns inuti. Kanske har han svalt nåt skoj man kan leka med.

Detta var de fyra räknesätten, men matte har ju andra delar också. Vi har inte så mycket kvar nu, håll ut.

Geometri: Undrar du hur stor din dinosaurie är? Volymen kan vara krånglig att räkna ut. Tills nu! Stoppa bara in honom i en lastbil fylld med bärs och se hur många flaskor du måste plocka ut för att dinosaurien skall få plats. Där har du din volym! Eller dinosauriens volym rättare sagt. Forskare har försökt detta och kommit fram till att deras skräcködla har en volym motsvarande fem (5) föräldrar. Detta har du ingen nytta av att veta.

Sannolikhetslära: Det är ganska stor chans att en gravid katt föder kattungar.

Ekvationer: För att få blötdjuret uttern att bli en blåval måste vi multiplicera honom med ett okänt djur (X). Det är upp till dig att lista ut vilket djur. Svaret hittar du här. Men tjuvkika inte förrän du verkligen måste.

Algebra: Algebra är att använda exempelvis djur istället för siffror när man räknar matte. Som att ersätta siffran fyra med en havskatt.

Slöjd: Det finns syslöjd och träslöjd, men slöjd är inte matte!

Det här var allt vi hade att erbjuda. Nu kommer du kunna räkna matte bättre än alla dina vänner.