Lagligt knark


Pressen har börjat skrika till om lagligt knark på sistone. Det är lite förvirrande för, ja, som vi alla borde veta så kommer slangordet knark ifrån narkotika. Narkotika betyder ungefär sömnmedel på något gammalt språk. Lagliga sömnmedel finns på apoteket och kostar kanske fem spänn eller mer.

Men man kanske syftar på narkotikaklassade preparat. Det betyder att de är förbjudna att använda i Sverige. Isåfall blir termen "lagligt knark" riktigt förvirrande. Lagliga olagliga preparat.

Hehu, men de menar såklart smart drugs - den smarta drogen. Den går ut på att kemidårar i Polen uppfinner ett preparat som ger ett rus som liknar något kännt narkotikaklassat medel (amfetamin, lsd etc.). Sedan säljer man skiten på internet tills det narkotikaklassas, vilket brukar ta ett halvt till ett år. Om det har sålt bra så ändrar Kemidårarna i Polen någon molekyl eller så, och kan sälja grejen lagligt ett tag till.

Fördelarna med smart drugs är att det kan vara lite billigare än narkotika plus att man inte behöver känna någon skummis för att få tag i rusningsmedel - det räcker med att ha ett internetmodem. Men förvirringen är stor. Här är några missuppfattningar:

  • Smart drugs är inte farligt för kroppen - Jo det är det förmodlingen. Det forskas inte mycket på smart drugs negativa effekter, en drog kan vara allt från i stort sett harmlöst till dödsgift. För oss som vill slumpa med livslängden.

  • Smart drugs är inte tufft - Jo, smart drugs är till och med tuffare än narkotika.

  • Smart drugs fungerar inte - LG2S forskarlag kan konstatera att detta är fel.

    Kolla in Drogernas ABC om du undrar vad knark är för något.