Umeå


Den en gång häftiga vegan- och vänsterstaden. Nu finns det inte lika många veganer och vänstringar, men å andra sidan fick Sverigedemokratera under 70 röster i hela Umeå kommun. Man ville helt enkelt inte ha deras mat.

Umeå ligger vid Östersjön i Västerbotten och är strax över 100 000 personer stor och jättemånga av dem är studenter. Jag och Finn beslöt att ta tempen på stan.

Kommunikation
E4-an går rakt igenom staden (vilket gör att det är kass luft i innerstaden, andas parfym istället). Det är lagom lätt att lifta till och från där.
Connex norrlandståg och ybussen är bra alternativ.
Misslyckas du med att missa marken finns det flygplan, de kostar mer än att missa marken men är lite smidigare för den oerfarne.
Stadsbussar är jävla skit. Plankning är skitsvårt och de har nyligen privatiserats. Det är cykel som gäller, det fina tysta, snabba alternativet.
En guldpeng för den under 20 år och två guldpengar för den över 20 kostar bussen. Tips är att köpa ett 5-plings barnkort på informationen på vasaplan. Nyhet: Mellan 20 - 26 finns det nu ungdomsbiljetter för blotta femton kronor.

Orientering
Stadskärna, stadsdelar och en älv i mitten.
Går du mot centrum ifrån buss-/tågstationen passerar du Vasaplan och hamnar vid apberget (centralaste knytpunkten).
Från Vasaplan kan man ta en buss till rödvinsmeckat Ålidhem. (Carlshem går också att hälsa på).
Fråga vart du borde ta dig. Kanske tycker nån att du jämt ska vara på Haga - det skulle sitta fint. Där finns det inte längre en känd man.

Boende
KFUM har ett vandrarhem längs e4-an som går genom stan, billigt och odyrt.
Ute i studenghettot Ålidhem så kan du säkert bara vandra in i en korridor och lägga dig i soffan. De kommer att anta att du borde vara där. Alternativ kollar du upp kvart på LG2K eller skaffar en vän på någon studentkrog.
Om du vill bosätta dig i Umeå så finns det en del kollektiv som säkert tar hand om dig. Hör runt, Farmen är det enda som dyker upp i vårat huvud. Ålidhem har billiga studentlägenheter, Ersboda är superbilligt med långt borta - Umedalen likaså.
Panikvärme är dödsviktigt. Bygg Vasaplans uppvärmda bussväntarsäten eller Norrlandsoperans betongbänkar med glorior.

Mat
Ibland på söndagar finns det på hamnmagasinet någonting som i folkmun kallas för folkkök. Det är här de veganer som inte dött av näringsbrist samlas och gör tokmycket veganmat och bjuder alla till det förnämliga priset 20 pengabitar. Eller om du nu råkar ha inga pengar alls så räcker även det som betalning!
Ifall det inte råkar vara söndag och du är hungrig ändå kan du traska till Pipes of Scotland (någonting sådant heter det, det ligger vid gammla blå, ungefär mittimellan busstationen och biblioteket). Här kan man mellan klockan halv fem och sju äta så mycket mat man orkar om man köper någonting att dricka (läskeblask eller bärs kostar 33 pengabitar) alla vardagar.
Mias grill har oändlig läsk och dressing om du köper en stripsare me' cola.
Vildmannen är en skolrestaurang. Det som är fint med den är att den ligger 200 meter från stan och att den aldrig kollar upp vem som äter där. Gratis mat med andra ord. Den ligger på regementet.
Umeå uppfann rullpizzan nån gång på nittiotalet. Rullpizza är Umeås nationalrätt förutom nån sur laxbit. Rådhusgrillen står för orginalet - de andra är bleka kopior. Tyvärr har de bytt ägare nitton gånger - och pizzan har förlorat kvalla. Det är som att dupa saker i Diablo ett - ibland går det åt helvette. Men käka en rullpizza om du aldrig har gjort det.
Drick en kopp kaffe på Café Station som ligger vid SF. Lagom pris och mysigt.

Shopping
Det är en vanlig stad som har vanligt många affärer för sin storlek. Värt att nämnas:
Militärt Överskott väst på stan. De har allt som militären har superbilligt. (Militärt överskott har tydligen bytt namn och lokal, numera heter den "Army Shopen" och ligger en bit längre in i ala yassirs-gränden)
I Ersboda ligger Sveriges enda kassa Willy:s. De luktar ju skit där.
Ala Yassirs exotiska halal mat har 2 liter slovensk cola för 15 spänn, gott att dricka till rullpizzan. Beläget vid Sagagallerian.
Det finns alltid kepsar på Intersport att köpa (gäller hela Sverige).

Uteliv
Parker är ju världens bästa grönområden. Värnortsparken ligger åt vänster precis vid kyrkan - det är där det händer. Annars finns det många fina platser kring kajen där du kan sitta och sörpla på en punch. Runt universitetet så finns det skitmånga balla kårkrogar. Men de kräver kårleg eller att du står på "gästis".

Kultur
Umeå har ett omfattande kulturliv. Filmfestival, Umeå open, Brännbollsyran och Jazzfestival återkommer varje år tills döden tar oss hem. Det är mycket småsaker. Snacka runt med skäggisarna så kommer du att luras till en bioklubb eller en genusteoretisk föreläsning. Vi rekommenderar "Teatersport" som är en gratisföreställning som går en gång i månaden på Norrlandsoperan. Det är skuggteatern som gör den och de interagerar med publiken för full hals.
Spelningar och happenings upplevs på Hamnmagasinet och Folkets Hus.

Tips och trivia
Informationsmoln i form av öppna Wlan har du på hamnmagasinet och midgårdsskolan.
Cykelingmar - ett lokalt mongo - är rädd för tigrar (det fåniga djuret). Säg att du har en i jackan så blir han rädd.
Staffan Ling och Sverker Olofsson är lokalkändisarna.
Hela stan skäms fortfarande för Dennis Lyxzén. "Vilken tur att vi har Kreti och Pleti", pustar Finn.


Om du verkligen vill uppleva Norrland så dra för fan till Norrbotten. Men det finns många andra anledningar att testa på Umeå. De har knappt någon korv - så det är bra om du importerar lite när du ändå ska dit. Ta det kallt - det är allt.

TIPS och ANNAT
Från våra läsare

Man får mat/hårdbröd/nudlar/toapapper/nästanmat/öl om man har tur hoss Nusse och Snaga på fysikgränd (ni vet... där festen är [akta er för polacker som skalar polacker!]).
blablabla
//Nusse!

Kul bild av umeå faktiskt, är ni uppvuxna där? Man kan nästan tro det, själv är jag uppvuxen där men flyttade vid 25 års ålder... riktigt bra beskrivet i alla fall!
//hemlig person

Svar: Jag skrev det tillsammans med en inföding. Själv är jag öviking.
//milq

tjupp tjupp, kollektiv mitt i stan, om man ser en liten kille med dreads i skallen som ser ut som torkat kattbajs så följ efter honom & våldta hans psyke ett tag så får ni säkerligen bo där! Hurray!
//gehe

Ge oss namn på kattbajsmannen så vi kan skrika efter honom!
//Finn

Kattbajsmannen heter Simon men nu har han helt plötsligt rött hår! Han har lite småskägg och ser punkig ut. Han är inte jättelång men inte jättekort och han har faktiskt roligt nog varit med i idol. Alla skrattar nu!
//gehe

Det ryktas om att det ska finnas billig öl på Maxim (halvskabbig pizzeria som typ nyss fått serveringstillstånd).
//FINA FINN