Västerås


Västerås (i folkmun även "Gurkstaden") är vackert belägen vid Mälaren ca 10 mil väster om Stockholm. En otrolig sommarstad med mycket fint att titta på. Även mysigt när det regnar. Tyvärr är det väl där det roliga tar slut egentligen. Den typiska Västeråsaren är inte en behaglig upplevelse. En del är charmiga, en del riktigt söta på sitt eget lilla sätt. Men den typiska Västeråsaren är och förblir en 26-årig grabb med skäggstubb som lyssnar på (och troligtvis också spelar) skitig hardcore. Han har otroliga komplex för sin manlighet, är folkpartist och låtsas som att han jobbar häcken av sig på "jobbet" när han egentligen får allt betalt av mamma. Detta ger upphov till en bråkig stämning i staden som kan uppfattas som lite pinsam.

Boende
Bostadssituationen har sedan några år tillbaka varit svår i Västerås. När Stockholm blev fullt valde många att bosätta sig i Västerås och pendla till jobbet. Det senaste åren har det dock börjat lätta upp på marknaden igen och det är inte längre helt omöjligt att skaffa sig ett förstahandskontrakt i de relativt knivmordsfria stadsdelarna Haga, Gideonsberg och Petterberg. Av dessa tre är Haga den finaste och trevligaste stadsdelen.
Lyckas man inte får tag på en bostad (eller om du bara är på genomresa, vilket nog är mer troligt) så finns det många hotell i staden. Ett av dem är Hotel Klipper mitt emot VLT-huset på Kungsgatan 4. Här kan du få ett mysigt dubbelrum för dig och frugan/mannen/luffarpolaren från ca 400 kronor. Ett överkomligt pris för en varm säng av modell Stor. På morgonen serveras självklart fullgod frukost med morgontidning och det senaste inom frukost-teve. På väggen hänger en artikel om den bortglömda pop-idolen Joakim Hillsson's utspel på hotellet i början av 2000-talet då han kastade ut en teve genom fönstret för att de som han sade "spelade skitmusik". Västerås erbjuder även en hel del lågprishotell som jag själv kan lova inte är lätta att varken hitta eller bli insläppt på när det verkligen krisar.

Mat
Västerås är världens mest cafétäta stad. Det går ett fik per 400 invånare. Tyvärr är det inget av fiken som rymmer 400 invånare vilket bidrar till att många väljer att fika i grönområden som Vasaparken, Djäkneberget eller Botaniska. Maten på Västerås många fik håller hög standard och på flera ställen får man lätt tag på bra vegansk mat om man som jag är lagd åt det hållet. Café Gränden serverar varm panini som tillochmed en blyg, skallig buddhistmunk skulle kunna döda för. Annars finns Pizzeria Amore som har en vegansk pizza på menyn. Kalle på spången var länge "the place to be" och stans indiefik nummer ett men sedan det kom till allmän kännedom att ägaren där inte hade rent mjöl i påsen är det mest ett tillhåll för barnfamiljer, några hiphopare utan moral och en bunt förvirrade pensionärer. De har dock väldigt god grekisk sallad. Fiket alltså, inte pensionärerna.

Uteliv
Är öl din passion? Eller kanske hallonshots? Då kan det vara bra att veta var den bästa krogen är byggd. Västerås har ett brett utbud, dock inte bra utbud (att hitta en öl under 35 kronor är så gott som uteslutet). Är du full nog för laser rekommenderas sliskiga ställen som Konrad eller Pluto. Men för den riktiga luffaren är det Taj Mahal som gäller. Mysigt ölcafé med "rimliga" priser och bra musik. Personalen är trevlig och toaletterna hemtrevligt nedklottrade. Söker du efter en blandning av luff och brat? Ja då är det till Bill & Bob's vid Stora Torget du skall gå. Här finns både mysiga fåtöljer och fejkblondiner.

Kultur
Västerås är en kulturrik stad, inget snack om saken. Här föds varje otaliga band dömda att aldrig få en seriös recension. 85 procent av dessa band spelar hardcore. Har man ingen egen replokal hemma i garaget spelar kan man hyra en billig i Mariaberget av den frikyrkligt äga musikföreningen Decibel. Ring folkpartisten/hardcorekillen Hans för mer detaljer. Man kan även spela på Växhuset som är en lite gulligare byggnad. Här arrangeras dessutom punkspelningar med vegancafé lite då och då.
Annan kultur finns också att tillstå. Hotell Hackspetten i Vasaparken är en koja i ett träd där man kan få sova för ungefär 1000 kronor per natt. Samma konstnär (Mikael Genberg) har även designat Utter Inn, ett hotellrum under vattenytan i Mälaren. 100% konstig känsla utlovas efter en natt på någon av dessa ställen. Genbergs senaste projekt lär vara att placera en röd gillestuga på månen. "Coolt" tänker kommunen. "Kallt" tänker ni. "Långt bort" tänker vi.
Ett stort bibliotek finns också i staden. Här kan man låna böcker som man sedan kan läsa när det regnar. Biblioteket ligger bredvid Rudbeckianska Gymnasiet som är sveriges första gymnasieskola och grundades av Johannes Rudbeck år 1623.

Till sist...
Västerås är trots sin markanta brist på intressanta människor en väldigt fin stad som tål att spanas in. Finner du dig själv ha några timmar över i väntan på nästa tåg skall du inte spendera dem på centralstationen. Ut och spana in de fina miljöerna. Köp en glass och spatsera längst Mälarens strand. Såvida det inte är vinter. Då är glass ingen bra idé. Brr kallt.


Brevlådan

No name
: Det tåls att tillägga att på taj mahal får man en lakrisshot för ynka 25 spänn, värt att ha i åtanke...

naDah: gaaah... västerås suger gammal get, i alla fall om man bor där.. och för en äkta luffare som saknar jobb och grymma referenser är det i stort sett omöjligt att få tag på ett förstahandskontrakt.. men, det är jävligt fint på sommaren och fultjacket flödar.. fy fan vad jag hatar fultjack...

LG2S (Krank): Kvarnvretens Fastighets AB brukar ha ett hyfsat utbud av förstahandskontrakt och ställer inte speciellt höga krav på att du måste vara en hyvens grabb.
http://www.kvarnvreten.se/kvf/