Legend of Zelda, The


I juli 1987 släppte Nintendo det första spelet i serien "The Legend of Zelda". En för övrigt helt missvisande titel eftersom alla spel handlar om den lilla trikåförsedda playern Link och väldigt sällan om prinsessan Zelda som mest går och blir kidnappad lite då och då av diverse nasty wizards. Nästan alla spelen utspelar sig i landet Hyrule (OBS! Finns inte på riktigt!). En del spel utspelar sig någon annanstans. Här följer en kortfattad beskrivning om vad som händer i de olika spelen.

The Legend of Zelda (1987) : I detta det första spelet i serien har Ganon eller the King of Evil (Kungen av Ond på svenska) rövat bort prinsessan Zelda. Hon hinner dock slå sönder sin "Triforce of Wisdom" (som är en gul triangel) i åtta små bitar som av nån skum anledning alla hamnar i varsitt tempel runt om i Hyrule (landet består till 57% av tempel). Men Link skall självklart spela hjälte så han drar ut på rövarrunda på slätterna och räddar Zelda från Ganon som tvingas gå hem och sova ruset av sig.

The Legend of Zelda II: The Adventure of Link (1988): Uppföljaren till succén (som vi alla såhär i efterhand kan vara överens om var ganska pissig) är ungefär tusen gånger bättre än sin föregångare. Den här gången har Zelda försovit sig och det är Links uppgift att fighta sig igenom hela landet för att väcka henne lagom till lunchdags.

The Legend of Zelda III: A Link to the Past (1992): I detta första Zelda-spel till SNES dyker en annan läbbig wizard upp (Agahnim) som lyckas få Ganon tillbaka till Hyrule. Självklart blir Zelda kidnappad och en repris av det första spelet är ett faktum. Många kallar detta för det bästa Zelda-spelet. Det gör inte jag.

The Legend of Zelda: Link's Awakening (1993): Releasen av den handhållna spelkonsollen GameBoy förstörde alla trevliga spelserier genom tiderna genom att försöka bygga roliga spel på en skärm lika stor som den är kul. Dvs, inte ett dugg. I denna totala flopp är Link ute och seglar (inte en metafor för att han är ute och cyklar). När han strandsätts på Koholint Island måste han samla på sig en massa tråkig skit som knappt är värt att nämna. Ett okej spel till en skitig konsoll som borde utrotas från historien.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998): Enligt många världens bästa tevespel genom tiderna. Enligt mig också. I detta spelet är det som vanligt Ganon som börjar bråka igen (skitjobbig grabb). Link måste således springa runt aslänge lite överallt och samla på sig lite prylar. Sen får han resa i tiden också och det fattar ju vem som helst att det är ballt. Finns även en lite svårare variant av spelet som kallas "Master Quest".

The Legend of Zelda: Majora's Mask (2000): Helt klart det knarkigaste av alla Zelda-spel. År två tusen var tydligen ett bra svamp-år i Japan. Glada färger och flygande älvor, grönklädda Peter Pan-kopior och niosvansade rävar. Hela spelet utspelar sig under tre dagar som du måste förflytta dig fram och tillbaka genom för att uppnå 100% kul. Man blir lätt förvirrad! En känsla som de galna japanerna nog upplevde under hela skapandeprocessen.

The Legend of Zelda: Oracle of Ages (2001): Ännu ett GameBoy-spel, denna gången gräsligare än senast. Det här är knappt spelbart. Fult och skitdumt.

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (2001): Tredje försöket med GameBoy och hela världen enas om att det här inte funkar. Som tur är blir det inga fler försök.

The Legend of Zelda: The Wind Waker (2003): Den senaste av de större titlarna. Gulligt och sött. Det har gått jättelång tid sen senast och alla är döda och begravna, uppgrävda, skändade och nedgrävda igen. Man spelar en liten grabb (som av en lustig slump ser exakt ut som hjälten Link) vars syster blir kidnappad av en fågel. Sen får man åka båt! Det är lite roligt. Pirater finns det också med... och dragons! Otroligt kul men väldigt enkelt.

The Legend of Zelda: The Minish Cap (2005): Japsarna har nallat på knarket igen och den här gången får Link kraften att krympa sig och bli pytteliten. Som liten kan han prata med små pysslingar som bara han kan se *hint hint*. Zelda är kidnappad igen men nu är det nån som heter Vaati som är i görningen. Han är ganska löjlig. Skrattar mycket och så. Men spelet är spexigt och kan uppfattas som coolt.

The Legend of Zelda: Twilight Princess (2006):
Den senaste av de tyngre titlarna heter Twilight Princess. Här spelar man en lite mer vuxen Link med den lustiga ovanan att förvandlas till varg lite här och var. Den dryga trollkarlen Zant hotar att dränka hela Hyrule i skymningsmörker, men Link tänker självklart inte lägga sig utan en "fajt".

Nu har jag utelämnat lite saker men inget som nån kommer sakna. Sen finns det även ett spel till Nintendo DS vid namn Phantom Hourglass. Mer info om det när min research är mer komplett.