Lucia


December är den mörkaste och mest högtidstätaste månaden på året. I December firar man:

Nyår (delat firande med "Januari")
Annandag Jul
Nobelfesten
Julafton
Juldagen
Dan före dopparedan
Dessutom fyller Drottningen år.

Men den viktigaste traditionen i hela december är Lucia.
Lucia firas till minne av alla de snyggaste tjejerna i klassen. Alla har vi en gång varit någon eller i allafall lite småkär i dom.

Det hela går till så att klassen samlas för att ha ett klassråd och rösta fram den finaste flickan med den finaste stamtavlan.
Oftast är hon blond.
Sällan är hon tjock.
Det händer att hon utlovar suspekta gentjänster för röster.

Det bästa med att vara lucia är att man får ha en ljuskrona i håret. Vad är så bra med detta frågar du dig.
Tänk dig själv:
*Du är tjej
*Du går på mellanstadiet
*Det är extremt viktigt att du har börjat få bröst
*Du vill att ALLA skall veta att du har börjat få ett par riktiga KANONER.
Finns det något bättre sätt att visa detta än att sätta en ljuskälla rakt ovanifrån så att det blir en fancy skuggeffekt rakt under dina nybyggda kanoner?

När klassens lucia är framröstad så blir resten av flickorna så kallade tärnor. På [artikel]
Hip/hopens historia[!]hiphop[/artikel]språk skulle man kalla dom hennes crew. Tärnorna går bakom Lucian med ett ljus i handen.
Alla pojkar som vill vara med (för att få vara i samma rum som tjejer) får det svåra valet om dom vill vara Stjärngossar (Har trots namnet inget att göra med Stjärnornas Krig) eller Pepparkaksgubbar (Har mindre att göra med Stjärnornas Krig) vissa får dessutom privilegiet att vara tomtenissar (Har inte heller något med Stjärnornas Krig att göra).
Stjärngossar är en manlig variant av Tärna, en pojke i vit "särk*" och någon slags strut på huvudet.
Struten kan spexxas till genom att man bygger in lampor högst upp på den. För att pojkarna sedan skall ha en tävling om hur starkt man kan få en lampa att lysa.
Pepparkaksgubbarna är pojkar utklädda till pepparkakor som komma som komma från pepparkakeland.
Tomtenissarna har som namnet antyder en chic röd tomtepyamas från Christian Dior med tillhörande luva från Jean Paul Gaultier.

Luciatågets funktion är att det skall skrida** in i skolans aula och sedan ställa upp sig med Lucian i mitten, tärnorna i bakom lucian, stjärngossarna ute i kanterna och pepparkaksgubbarna någon helt annanstans. Tomtenissarna skall helst sitta längst fram på scenkanten och dingla med benen och inte göra någonting förutom att tipptappa under midnatt råder.
Under skridningen framförs Låten Sankta Lucia i blandade tonarter*** följt av andra låtar om Lucias storhet, julen, vintern och Staffan, den mest kända av alla stalledrängar som lyckades med bedriften att vattna sina fålar fem, fålar fem fålar fem. Samtidigt som stjärnorna de tindra så klara uppmanade han alla sina vänner med orden "Gossar, låt oss duhuktiga vara".

Det bästa är att när man ställer tjejer på rad, i särkar, med levande ljus i handen så är det alltid minst en i luciatåget som tänker:
"Oj, jag blev inte lucia i år igen. SATAN. Jag måste leda uppmärksamheten från Lucias KANONER hit istället. Jag kan inte överrösta dom, det blir bara pinsamt. Jag svimmar så jag får sympatipoäng.*Svimmar*"

En annan fin tradition är luciavakan då alla ungdomar firar att dom slapp vara med i luciatåget genom att dricka så kallad alkohol.

Under lucia och dagarna före och efter äter man dessutom Lussekatter. Det är en bulle gjord på saffransdeg med russin i. Den varken ser ut eller smakar som en katt.
____
*Ordet Särk kommer från det latinska ordet sekret och anspelar på att dräkten är vit och alltid hamnar på en hög på golvet när luciatåget/onanin är fullbordad.
**Skrida är att marschera så tyst som möjligt.
***Vem kom på den brillianta idén att pojkar i målbrottet skall sjunga offentligt?