Sunshine (2007)

IMDB

Danny Boyle är tillbaka och det kan bara betyda en enda sak. Han vill påminna oss om vår förlorade mänsklighet. Den här gången genom att flyga ett gäng snillen till Solen - världens närmaste stjärna.

-Men vad skall de göra i Solen? frågar ni. Jo, det skall jag säga er. De är där för att spränga världens största bomb. Problemet är bara att Solen ligger i rymden och är det en sak som filmindustrin lärt oss om rymden är det att den inte är något att leka med, hur smart man än är. Filmen är fullproppad av skön eld men även en hel del mörker också, måste jag erkänna. Efter typ 40 minuter (ett helt avsnitt Dallas) där uppe i universum börjar det gå snett. Man känner det i varje ben i kroppen. Stuff is gonna happen! Visst gör det det, men det är inte som du tror! Det är inte som du tror, att solkatterna - rymdens farligaste kattdjur - dyker upp och skrämmer oss tittare. Nejnej, istället får vi nöja oss med en suddig man med messiaskomplex. Det är ungefär här vi märker att något är fel. Filmen blir plötsligt nån slags muterad rymdslasher a la Jason X.

Filmen var ändå sevärd - trots allt flum som man egentligen inte vill veta av. Budskapet om vår förlorade mänsklighet går dock lite förlorat och byts mer och mer ut mot en rädsla för brännskadeoffer.

Efter knappt två timmar rullar eftertexterna fram och vi frågar oss själv när människan skall sluta åka ut i rymden. Det slutar ju illa varje gång! Nej, folk borde stanna hemma eller åtminstonde på land. Till solen åker ingen ostraffat!

+++
+++
-
+++++
+++

Totalt: +++